Kyselina listová a zdraví

kyselina-listovaCo je to vlastně kyselina listová? Jedná se o ve vodě rozpustný vitamín, složku B-komplexu, známý také pod názvem vitamín Bc nebo M. Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek a účastní se metabolismu bílkovin. Mezi hlavní účinky tohoto vitamínu patří snížení rizika srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Často se doporučuje ženám na začátku těhotenství, chrání totiž plod před deformitami nervového systému. Jeho užívání se doporučuje i v době kojení. Kyselina listová se také podílí na naší životní radosti, především produkcí nervové bílkoviny methioninu.

Co když je kyseliny listové nedostatek?

Nedostatkem kyseliny listové trpí převážně alkoholici, lidé užívající určité léky proti rakovině a epilepsii nebo lidé trpící poruchami vstřebávání, jako např. Crohnova choroba, celiakie. Jeho užívání se také doporučuje dětem, jelikož pomáhá ve vývinu a růstu.
Tento vitamín není toxický a nelze se jím předávkovat. Pouze vzácně se objevuje mírná kožní reakce.

Čím kyselina listová prospívá:

  1. snížení hladiny cysteinu a tím snížení vzniku srdečních chorob
  2. zabraňuje vzniku deformit plodu v těhotenství
  3. zvyšuje tvorbu mateřského mléka
  4. snižuje vnímání bolesti
  5. zvyšuje chuť k jídlu
  6. chrání před střevními parazity a otravami
  7. snížení depresí

Zdroje kyseliny listové:

Přírodní zdroje

Zde je důležité upozornění, že dnešní populace nemá dostatečný příjem tohoto vitamínu. Velmi vhodným zdrojem je právě zelenina, ovšem je nezbytné konzumovat ji v čerstvém stavu, tento vitamín je velmi citlivý na vyšší teploty a kyslík, tepelná úprava a dlouhé skladování kyselinu listovou zničí. Hlavní přírodní zdroje jsou tedy následující:

– mrkev

– kvasnice

– játra

– meruňky

– žloutek

– artyčoky

– avokádo

– dýně

– fazole

– celozrnné obilniny

– zelené listy jakékoliv zeleniny

– špenát

– kapusta

– brokolice

Podívejte se na další zdroje kyseliny listové v potravě v tomto článku.

Doplňky výživy s kyselinou listovou

Na trhu je celá řada doplňků výživy, často se s tímto vitamínem setkáme jako s jednou ze složek B-komplexu.

V případě kyseliny listové jako samotného doplňku je doporučováno přijmout 0,4 až 0,8 mg v dávce, v některých případech se můžeme setkat i s dávkováním po 1 mg (což je ovšem hraniční). Jak již bylo uvedeno výše, kyselina listová je velmi citlivý vitamín, který je ničen při přípravě pokrmů, podávání jeho syntetické podoby má výhodu vyšší stability, tyto doplňky nejsou natolik náchylné na vyšší teploty ani na kyslík. Další výhodou potravinových doplňků je také jejich cenová dostupnost a možnost jejich získání snad v každé lékárně.

Co si dále o kyselině listové přečíst?

VIDEO: Blogerka radí – proč je důležitá kyselina listová

Zdroj obrázku: Freeimages.com / Luis Cuellar

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

[mashshare]

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Souhlasím
Tato stránka používá „cookies“ k dodávání služeb v souladu s dohodou. Podmínky pro ukládání „cookies“ nebo pro přístup k nim můžete nastavit ve svém prohlížeči. Více informací.