Granátové jablko – dříve ovoce, které jsme vozili ze zahraniční dovolené, dnes plod, který běžně koupíme v obchodech se širším sortimentem ovoce a zeleniny. Jde nejen o chutné ovoce, ale také o „léčivku“ užívanou například v čínské medicíně. Čtěte dál a poznejte parádní účinky granátového jablka.
Odkud granátové jablko pochází
Keř granátového jablka pravděpodobně pochází z ostrova Sokotra, ležícího v Indickém oceánu. Postupně se pěstování granátovníku rozšířilo a dnes ho nalezneme v subtropických oblastech téměř po celém světě.
Jak ho jíme
Granátová jablka se nejí obvyklým způsobem, ale nejčastěji se z nich lisuje šťáva k pití. Například v Turecku a v jiných zemích lze na ulici potkat prodejce s ručními lisy kteří na počkání a za drobný peníz vylisují čerstvou šťávu, která je skutečně jako vitamínová bomba a velmi občerství. Tento nápoj je například velmi populární v Istanbulu. A pokud někdy navštívíte Istanbul, potom doporučujeme dát si čerstvě lisovaná granátová jablka.
Granátovník
Keř či stromek granátovníku dorůstá maximálně výšky kolem 5 metrů, má lesklé, podlouhlé, vejčité listy na krátkém řapíku. Květy jsou oboupohlavní, krátce stopkaté, jasně červené a plodem je kulovitá bobule červené, žluté, zelenavé či bělavé barvy s výrazným kalichem. Granátové jablko dosahuje hmotnosti mezi 200 až 800 g. Oplodí je kožovité, tuhé a uvnitř plodu najdeme 6 – 12 pouzder s množstvím semen ve šťavnatých míšcích.
Obsah léčivých látek
Plod obsahuje až 30 % tříslovin, jedno procento alkaloidů, kyselinu jablečnou, oxalát vápenatý, inulin, mannitol a další léčivé nebo podpůrné látky. Konzumace granátového jablka pomáhá při průjmových a střevních onemocněních, proti střevním parazitům, při hemeroidech a jiných potížích.
Pěstování granátovníku
Granátovníku vyhovuje subtropické klima s dlouhým a horkým létem a chladnou zimou. Na kvalitu půdy nemá příliš velké nároky a dobře se vyrovná i s delším suchem.
V Čechách je rozšířena zakrslá odrůda „Nana“, která dobře plodí v chladném skleníku i v bytě. Na léto je dobré vynést rostlinu ven do zahrady. Ošetřování spočívá v dostatečné zálivce a přihnojení v době růstu a v odstraňování tenkých větviček zahušťujících korunu. Během celého léta rostliny bohatě kvetou a plody se sklízejí v době od konce srpna do počátku listopadu.
Zdravotní benefity granátového jablka
Zdravotní benefity vycházejí zejména z antioxidačních vlastností granátového jablka. Mezi nejznámější patří:
- Granátová jablka se osvědčily jako prevence proti vysoké hladině cholesterolu v krvi a vysokému krevnímu tlaku, který způsobuje infarkt, aterosklerózu a kornatění tepen.
- Semínka a šťáva z granátového jablka zlepšuje zásobování cév kyslíkem, což je prospěšné pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční.
- Vysoké dávky vitaminu C, E, draslíku a dalších antioxidačních látek chrání buňky, jsou prevencí proti rakovině prostaty a prsu.
- Jsou nápomocné při průjmových onemocněních a žaludečních potížích.
- Antioxidanty v granátovém jablku zabraňují vzniku oxidačního stresu, který vyúsťuje do chronických zánětů, cukrovky, revma, Alzheimerovy choroby, šedého zákalu atd. atd.
- Pomáhají při řešení problémů s obezitou, nadváhou i cukrovkou, protože ovlivňují metabolismus lipidů a glukózy.
- Zlepšuje potenci u mužů i žen, kde ovlivňuje produkci hormonů.
Kde si o granátovém jablku přečíst více
VIDEO: Jak oloupat granátové jablko
Zdroj obrázku: Freeimages.com / S W Yang