Vitamíny – B13 – Kyselina Alfa Lipoová

Brambory jsou skvělým zdrojem vitamínu B13

Brambory jsou skvělým zdrojem vitamínu B13

Kyselina alfa–lipoová, často nazývaná thiooktová je zařazena do skupiny vitamínů B13. Je nezbytná pro řadu pochodů v lidském organismu. Tělo si ji vytváří velmi obtížně. V potravinách ji můžeme nalézt v mase, játrech, ve špenátu a pivovarských kvasnicích. Její využití je však minimální, proto je vhodné použít potravinových doplňků.

Hlavní využití kyseliny Alfa-lipoové

Silný antioxidant (zařazována mezi tzv. superantioxidanty)

Kyselina alfa–lipoová neutralizuje volné radikály, které mohou poškozovat tkáňové buňky. Tato látka také regeneruje další antioxidanty, jako vitamín E, C a glutathion, právě díky této vlastnosti se řadí mezi superantioxidanty.

Diabetes (cukrovka)

Kyselina alfa–lipoová se zúčastňuje procesů řízení hladiny cukrů v krvi, je tedy nezbytným a také často využívaným potravinovým doplňkem diabetiků. Přispívá ke snížení hladiny krevního cukru, napomáhá také při snižování odolnosti (rezistence) vůči insulinu u diabetu 2. stupně. Doporučuje se jako prevence proti diabetickému onemocnění oční sítnice.

Poškození jater

Jejího pozitivního vlivu na regeneraci jaterních buněk se využívá při poškození jater alkoholem nebo jedy. Je tedy nezbytným výživovým doplňkem alkoholiků a uživatelů návykových látek.

Poškození nervové soustavy

Často je používána jako podpůrná léčba nervových vláken (periferní neuropatie). Využívá se také při léčbě mozkové mrtvice a Alzheimerově chorobě.

Potravinový doplněk pro sportovce

Tato látka je často doporučována především při těžké tréninkové zátěži, oddaluje totiž oxidační stres a únavu. Zlepšuje také využití kyslíku. Kyselina alfa–lipoová se také účastní přeměny BCAA aminokyselin na energii potřebnou pro svaly.

Proti civilizačním chorobám

Kyselina alfa–lipoová je tedy všeobecně využívána k léčbě tzv. civilizační chorob (ateroskleróza, poškození jater a ledvin, diabetes, nádorová onemocnění, AIDS, deprese atd.). Všechna tato onemocnění vedou postupně k poškození organizmu a právě dostatečný přísun kyseliny alfa–lipoové může toto působení značně oddálit.

Nežádoucí účinky kyseliny Alfa-lipoové

Jsou nepatrné, uvádí se, že po podání dávky okolo 200 mg a více se mohou objevit kožní reakce – kopřivka. Může také způsobit mírné zažívací potíže.

Užívání kyseliny Alfa-lipoové

Při léčbě onemocnění se používají dávky 100 až 200 mg třikrát denně. Je možno ji brát s jídlem i bez něj. Před samotným užíváním je doporučována konzultace s lékařem.

Zdroje kyseliny Alfa-lipoové:

Hlavními zdroji jsou:

  • brambory
  • ovoce
  • kořenová zelenina
  • játra

Zdroj obrázku: Freeimages.com / Uffe Nielsen

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

[mashshare]

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Souhlasím
Tato stránka používá „cookies“ k dodávání služeb v souladu s dohodou. Podmínky pro ukládání „cookies“ nebo pro přístup k nim můžete nastavit ve svém prohlížeči. Více informací.