Chia semínka byly v dávné minulosti základní přísadou mayských a aztéckých jídel. V současnosti jsou díky svému nutričnímu složení a příznivému účinku na zdraví označované za superpotravinu. Právě díky tomu si získávají své místo ve stále větším počtu domácností.
Chia jsou perfektní zdroj živin
Chia semínka jsou v první řadě vynikajícím zdrojem antioxidantů. Zároveň však obsahují celou řadu životně důležitých živin jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vláknina, bílkoviny, vápník, mangan, hořčík, draslík, fosfor a železo, zinek. Z vitamínů jsou to vitamín B1 (thiamin), B2 a B3 (niacin). Kromě toho, že jsou celozrnné, jsou zároveň i přirozeně bezlepkové. Odborníci doporučují konzumovat asi 20 gramů nebo přibližně jeden a půl lžíce chia semínek dvakrát denně.
Dodávají energii
Chia semínka jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů, které jsou založeny na bázi bílkovin. Zároveň obsahují stroncium, látku, která napomáhá jejich vstřebávání a je skvělou zásobárnou energie. Kombinace vitamínů a minerálů má pozitivní vliv na výkonnost. Mnozí fitness trenéři, kteří se zároveň zabývají zdravou výživou, považují chia semínka za skvělou náhradu nápojů pro sportovce. Jejich nevýhoda však tkví v tom, že jsou založeny na cukrovém základě.
Udržují hladinu cukru na správné úrovni
Podle studie z roku 2009 zveřejněné v časopise British Journal of Nutrition, mohou chia semínka stabilizovat hladinu cukru v krvi. Může za to unikátní kombinace rozpustné a nerozpustné vlákniny a kvalitních bílkovin. Ty totiž zpomalují tempo, kterým jsou dochází ke strávení komplexních sacharidů. Tuto schopnost ocení zejména lidé cukrovkou 2. typu. Kromě toho může konzumace chia semínek snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi, čímž se zároveň snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Zpomalují proces stárnutí
Krásná pleť, zdravé vlasy a nehty – i to dokážou ovlivnit chia semínka. Vyznačují se totiž vysokým obsahem antioxidačních látek, které pomáhají v boji s volnými radikály. Díky tomu dochází ke zpomalení vnějších příznaků stárnutí. V boji proti vráskám, stařeckým skvrnám a vysušování pleti působí i omega-3 mastné kyseliny.
Potlačují chuť k jídlu
Jak již bylo zmíněno, chia semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny. Ta se obecně doporučuje právě lidem, kteří se rozhodli bojovat s nadváhou či hmotností obecně. Vláknina totiž v žaludku na sebe váže vodu, díky čemuž zvětšuje svůj objem a zaplňuje jeho větší část. Tím se potlačuje chuť k jídlu. Podporu růstu svalové hmoty zase zajišťují proteiny a esenciální mastné kyseliny.
Chia zlepšují trávení
Kromě regulace chuti k jídlu má přítomna vláknina ještě jednu významnou funkci. Dokáže regulovat funkci střev a zlepšuje proces trávení. Nerozpustná vláknina prochází plynule přes trávicí systém, zatímco rozpustná udržuje tlusté střevo hydratované a zajišťuje bezproblémové trávení. Díky vysokému obsahu antioxidantů dochází k přirozenému vylučování škodlivých toxinů z těla.
Bojují proti anémii
Anémie je stav, při kterém tělo neprodukuje dostatek zdravých červených krvinek. Ty jsou pro tělo nesmírně důležité, protože vážou kyslík a přenášejí ho do tkání. Jejich nedostatek má tedy za následek únavu a celou řadu dalších zdravotních problémů. Nejčastější příčinou tohoto stavu bývá nízký příjem železa. Už dvě polévkové lžíce chia semínek poskytují tělu asi 2,2 miligramy železa, což představuje přibližně 12 procent celkové doporučené denní dávky.
Zmírňují příznaky osteoporózy
Chia semínka jsou bohaté na vápník a několik dalších živin, jako je hořčík, bílkoviny a fosfor. Všechny zmíněné látky zabraňují stavu, kdy se kosti stávají křehkými. Zároveň omega-3 mastné kyseliny v semínkách chia pomáhají zvýšit hustotu kostních minerálů. Jejich pravidelnou konzumací dochází ke zmírnění bolesti kloubů, zánětů a příznaků artritidy.
Bojují proti vzniku srdečně-cévních chorob
Díky koncentrovaným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin chia semena snižují hladinu škodlivého cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvyšují hladinu tzv. dobrého cholesterolu. Přispívají tak ke zpomalení kornatění cév a snižují vysoký krevní tlak.
Zlepšují funkci mozku
Chcete-li zlepšit paměť a koncentraci, chia semena byste měli zařadit do svého jídelníčku. Důvodem jsou již několikrát zmíněné omega-3 mastné kyseliny. Ty totiž zlepšují komunikaci mezi mozkovými buňkami. Kromě toho tyto esenciální mastné kyseliny pomáhají, aby byly buněčné membrány v mozku pružnější a přenos informací účinnější.
Jak si je chia semínka můžete připravit?
Díky tomu, že chia semínka nemají žádnou výraznou chuť, můžete je přidat v podstatě do jakéhokoli receptu. Nedoporučuje se však konzumovat jejich v suché formě. Ideální je namočit čajovou lžičku ve sklenici vody, díky čemuž vznikne gelovitá hmota vhodná k pití. Pokud se však nevíte ztotožnit s touto konzistencí, můžete zkusit třeba přidat je do pudinku, krupicové kaše, smoothie nápoje, či polévek. Pokud ale trpíte alergií na sezamová či hořčičná semínka, o jejich konzumaci byste se měli poradit s lékařem. Zároveň dodržujte doporučené denní dávkování.
Náš tip: Chia do banánového smoothie
Vemte si banán, ten nakrájejte a dejte do mixéru, zalijte mlékem (dle chuti) a přidejte chia a hrst vlašských ořechů. Toto pomixujte a vypijte, je to pecka.
Chia semínka můžete koupit třeba v eshopu Supo.cz.