Obě sladidla obsahují glukózu i fruktózu. Při výrobě cukru však dochází ke zničení organických kyselin, proteinů, dusíku, enzymů a vitaminů. U medu, jelikož se jedná o přírodní sladidlo, dochází jen k minimálnímu zahřívání, a tedy i zachování většiny živin. Zároveň má med i antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.
Jedna polévková lžíce bílého cukru obsahuje 46 kalorií, zatímco stejné množství domácího medu 64 kalorií. I když má tedy med více kalorií, ve skutečnosti má lepší sladivé vlastnosti. To znamená, že na stejné oslazení čaje můžete dát méně medu než cukru.
Med posiluje imunitu
Přirozený obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů v medu totiž poskytuje organismu živiny, které posilují imunitu a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění či rakoviny. Med však není lék, působí spíše preventivně.
Chrání před obezitou
Bílý cukr neobsahuje žádné minerály a vitamíny, takže aby došlo v těle k jeho zpracování, dochází k čerpání živin z jiného zdroje. Když se však zcela vyčerpají, metabolismus nezdravého cholesterolu a mastných kyselin se narušuje, což přispívá ke zvýšení hladiny cholesterolu a podporuje obezitu. To je důvod, proč i obéznější lidé trpí podvýživou. Pokud vám tedy záleží na hmotnosti a hladině cholesterolu, med bude pro vás chytřejší volbou.
Med je lehce stravitelný
Bílý cukr je v podstatě sacharóza složená ze dvou molekul. Při jeho zpracování musí náš žaludek použít své vlastní enzymy na jejich oddělení, aby jejich tělo mohlo využít jako energii. Med je však odlišný. Při jeho vzniku včely přidali k nektaru speciální enzym, který přirozeně rozděluje sacharózu na glukózu a fruktózu. Tyto dva jednoduché cukry pak může naše tělo absorbovat přímo. Proto má med lepší glykemický index. Jím se měří negativní dopad dané potraviny na hladinu krevní glukózy. Čím nižší je GI, tím pomaleji dochází k absorpci cukrů do krevního oběhu.
Chrání naše orgány
Med obsahuje velké množství polyfenolů. Jde o druh antioxidantu, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Chrání tak naše srdce a další životně důležité orgány. Zároveň prospívá i naší pokožkce. Protože díky enzymu pocházejícímu od včel obsahuje peroxid vodíku, přirozeně chrání před kožními onemocněními, různými poraněními, ale i před akné.
Jak vybrat ten správný med?
Zkuste sehnat med z vaší lokality
V první řadě byste se měli řídit zemí (a oblastí) původu. Nejideálnější pro vás je právě med vyráběn v okolí vašeho bydliště. Pochází totiž z květů a rostlin, na které je váš organismus zvyklý, a tak nehrozí kontakt s cizokrajnými alergeny, které by mohly vyvolat různé nežádoucí účinky.
Krystalizace medu není na škodu
Pokud jde o krystalizaci medu (nesprávně je označována za zcukernatění), nemusíte se bát. Vznik krystalů cukru není způsoben dokrmovaním včel cukrem, ani přidáváním cukru do medu, jak se někteří domnívají. Jde o přirozenou vlastnost medu, čili každý med dříve či později zkrystalizuje. Způsobuje to vyšší obsah glukózy, která má schopnost tvořit krystaly a je typický zejména pro světlý květový med, ten tedy zkrystalizuje spíše než tmavý lesní med, který obsahuje zase více minerálních látek. Podezřelé dříve může být, pokud med nekrystalizuje vůbec.
Pohlídejte si hustotu medu
Další důležitou vlastností je i hustota, podle níž snadno zjistíte, zda se jedná o kvalitní med. Pokud totiž obsahuje příliš mnoho vody, je tekutější, rychle se přelévá a po vylití z lžičky nevytváří nitkové záhyby.
Nízká cena může být podezdřelá
Cena medu závisí na množství a kvality snášky. Pokud totiž během sezóny včely vyrušilo nepříznivé počasí, či jiné vlivy, úrody medu může být méně, což se automaticky projeví i v jeho ceně. Jisté však je, že příliš nízká cena naznačuje zřejmě nižší kvalitu. Obecně však platí, že cena za pohár medu dlouhodobě stoupá.
VIDEO: Jak se vyrábí med
Zdroj obrázku: Freeimages.com / Ivaylo Georgiev