Celiakie – jak se s ní vyrovnat?

celiakieCelikalie je většinou dědičné onemocnění zažívacího systému, způsobené neschopností trávit lepek, bílkovinu obsaženou v obilovinách, zejména v pšenici. Gluten neboli lepek je pro většinu lidí neškodný, ale u lidí s celiakií může ničit výstelku tenkého střeva a snižovat tak její schopnost vstřebávat výživné látky.

Příznaky Celiakie

  • bolesti žaludku, křeče, nadýmání, průjem a úbytek na váze
  • objemná páchnoucí stolice obsahující nestrávený tuk
  • u neléčených forem dochází k rozvoji chudokrevnosti a podvýživy

U dětí můžete pozorovat první příznaky:

  • stolice zvětšuje svůj objem, je mastná, světlá a silně páchne, dítě ztrácí na váze, je podrážděné
  • ve vnitřnostech vzniká množství plynů, které nadýmají bříško
  • někdy se připojuje také zvracení a průjmy.

Co můžete udělat hned

Příznaky by měly zmizet po vyloučení potravin, které vyvolávají nadýmání a obtíže. Je nezbytné držet bezlepkovou dietu a vyloučit z jídelníčku pšenici, žito a v menší míře i oves nebo jiné obiloviny. Také pozorně čtěte, jaké složky každá potravina obsahuje. Zpočátku můžete být sklíčení kolik potravin obsahuje obiloviny, ale nenechte se tím odradit. Časem vás nakupování potravin nebude tolik děsit. Můžete však jíst pohanku, kukuřici, rýži, sóju, proso a potraviny z brambor. Požádejte také lékaře o vitaminové doplňky. Úleva se dostaví během několika dnů.

Diagnóza celiakie

Jednoznačnou diagnózu lze stanovit pomocí biopsie lačníku, při níž se odebírá z horní části tenkého střeva malý vzorek tkáně k mikroskopickému vyšetření. Provádí se to pomocí trubice zavedené pod rentgenovou kontrolou přes žaludek.

Léčba celiakie

Jedinou skutečně účinnou léčbou je celoživotní strava neobsahující lepek. Naštěstí jsou k dispozici některé průmyslově vyráběné náhražky jako bezlepkový chleba, mouka či těstoviny. Žádné omezování není nutné u masa, ryb, vajec, mléčných výrobků, zeleniny a ovoce.

Snažte se zachovat si pozitivní postoj. Připomínejte si dobré stránky nemoci. Asi si říkáte, jaké má celiakie dobré stránky? Třeba to, že není nakažlivá, léčení je jednoduché a jasné — přísná dieta. Čím déle budete dietu dodržovat, tím lépe se budete cítit. Přestože máte celiakii, velmi pravděpodobně se budete cítit dobře.

Znáte někoho, kdo má celiakii?

Nemyslete si, že takový člověk vás jen obtěžuje tím, že některé potraviny nechce jíst. A hlavně se nesnažte takového člověka přemlouvat, aby jedl něco, v čem je gluten. Neříkejte: “Ta troška vám nemůže uškodit”. Zcela jistě může! Pamatujte, že tenké střevo pacienta s celiakií pokládá gluten za jed a podle toho na něj reaguje. Snažte se naopak o pochopení a přizpůsobení se ve stravě. Není to až tak těžké, a navíc jídlo připravené v duchu bezlepkové diety je mnohdy k nerozpoznání od běžného jídla a může být velmi chutné. Ten kdo trpí celiakií vám jistě bude vděčný za váš zájem a ohled.

Kde si o celiakii přečíst více?

VIDEO: Co je to Lepek a Celiakie?

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

[mashshare]

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Souhlasím
Tato stránka používá „cookies“ k dodávání služeb v souladu s dohodou. Podmínky pro ukládání „cookies“ nebo pro přístup k nim můžete nastavit ve svém prohlížeči. Více informací.