Jsou věci, o kterých se ve společnosti nemluví, i když nás někdy mohou hodně potrápit a není snadné je mezi lidmi utajit. Asi už jste zažili pocit nafouklého břicha, k němuž se často přidává i nadměrná plynatost. Zvlášť o svátcích při konzumaci nejrůznějších pochutin a nápojů se tyto problémy vyskytují často. Přinášíme vám pár tipů, s nimiž se dá nadýmání předcházet, a vy si oslavy svátků bez trapasů užijete.
Co způsobuje nadýmání
Problémy s krkáním a větry se mohou objevit příležitostně. Na vině bývají potraviny, které způsobují nadýmání. Jsou to luštěniny (fazole, čočka a další), zelná zelenina (kapusta, zelí, brokolice, květák), cibulová zelenina (česnek, cibule, pórek), kořenová zelenina (řepa, ředkvička), droždí a pšenice.
Stálé problémy s nafouklým břichem a plynatostí mohou mít několik příčin:
- nadměrné polykání vzduchu při pití brčkem, se špatně padnoucí zubní protézou
- proces hnití ve střevech způsobený nedostatkem trávicích enzymů
- přítomnost parazitů
- nemoci (syndrom dráždivého tračníků, Crohnova nemoc, divertikulóza)
Jak nadýmání předcházet
Většina lidí se snaží nadýmavým potravinám vyhýbat. Není těžké vypozorovat, po čem se nám nafoukne břicho, a podle toho se zařídit. Také kouření nebo stres mohou způsobovat tyto potíže. Preventivně pomáhá více pohybu na čerstvém vzduchu, pití neperlivých nápojů, dostatek probiotik ve stravě.
Nadýmání se občas objeví i tehdy, když konzumujeme výhradně zdravou stravu, proto důkladná očistná kúra může být tím správným řešením a může znamenat v každodenním životě opravdovou úlevu při problémech s trávením.
Očista střev pro zdravé fungování organismu
Při pocitech nafouklého břicha, plynatosti, potížích s trávením účinně pomáhá očistná kúra. Pro čištění střev lze použít přírodní prostředky, jako je například lněné semínko, projímadla, potravinové doplňky s vlákninou, probiotika.
Čištění střev je nezbytným předpokladem zachování zdraví, protože 80 % imunitního systému závisí právě na správném zažívání.